Eindelijk!
Na talloze mislukte pogingen heb ik eindelijk een waardige yoghurtvervanger gevonden.
Ik lust niet zo graag zuivelyoghurt, het is plakkerig en laat soms een vreemde nasmaak na.
In de supermarkt zijn ook wel lekkere plantaardige yoghurts te vinden, maar er zit toch altijd een ingrediënt in waarvan ik denk: "Wat is jouw meerwaarde precies?"
Soja lust ik niet, dus moest ik het over een andere boeg gooien. Er zijn massa's recepten online te vinden en geloof me, ik heb er heel wat uitgeprobeerd.
- Yoghurt met haver? Dit draait uit in een slijmerige onnatuurlijk structuur.
- Yoghurt met Chiazaadjes? Of eigenlijk plantaardige melk met chiazaadjes. Telt voor mij niet echt als yoghurt. Ik hou van die frisse, zure fermentatiesmaak.
- Yoghurt van kokos? Heerlijk, maar te duur om elke dag te maken.
Ook heb je nog de 101 combinaties van noten en zaden waar je yoghurt van kunt maken. Maar de juiste structuur, de juiste zuurtegraad én een eenvoudige bereiding combineren? Dat bleek een hele zoektocht.
Maar uiteindelijk kreeg ik een linkje naar hét recept dat ik zocht gewoon doorgestuurd van mijn tante. Het duurde niet lang of ik stond alweer te experimenteren in de keuken. Bingo! De perfecte combinatie van amandelnoten en cashewnoten, voor de perfecte Plantaardige Griekse yoghurt..
Romige smaak, zachte structuur en met een druppeltje ahornsiroop krijg je net die smeuïgheid die je verwacht van yoghurt.
Met deze yoghurt als ontbijt begin je de dag met een goed en gezond humeur.
Recept
Ingrediënten
- 150 g cashewnoten
- 60 g gepelde amandelen
- 415 ml water
- 1 EL Arrowroot/ aardappelzetmeel/maïszetmeel
- 0,5 koffielepel ahornsiroop*
- 1 eetlepel plantaardige yoghurt of plantaardige startercultuur
*Tip: de ahornsiroop gebruik je niet om te zoeten, maar om de fermentatie te ondersteunen.
De bacteriën hebben een beetje suiker nodig om actief te worden, en dat zorgt net voor die frisse smaak en stevige structuur.
Bereiding
-
Week de noten minstens 8 uur (of een nacht).
Giet ze af en doe ze in een blender. -
Voeg het water toe en mix 30 seconden op hoge snelheid tot een gladde melk.
-
Zeef de notenmelk door een notenmelkzak boven een kookpot.
Gebruik de pulp eventueel in pannenkoekenbeslag of voeg ze toe aan overnight oats. -
Los de arrowroot op in 3 eetlepels van de notenmelk en voeg dit weer toe aan de rest.
-
Voeg de ahornsiroop toe en verwarm op middelhoog vuur.
Blijf voortdurend roeren tot het mengsel kookt en begint in te dikken. -
Laat het mengsel afkoelen.
Zodra het dikker is geworden, haal je het van het vuur, giet je het in een glazen kom en dek je het af om te voorkomen dat er een velletje op komt.
Laat het ongeveer 1 uur staan, tot kamertemperatuur. (Als het nog te warm is, lukt de fermentatie niet goed omdat de bacteriën dan afsterven.) -
Voeg de plantaardige yoghurt toe en roer met een houten lepel tot alles goed gemengd is.
-
Laat fermenteren:
-
In een slowcooker of yoghurtmaker: zet 8 uur aan. Hoe langer, hoe zuurder.
-
In de oven: verwarm 20 minuten voor op de laagste stand (ca. 50°C), zet dan uit en laat het lichtje aan. Plaats de pot in de oven en laat minstens 8 uur staan.
-
-
Koelen en bewaren:
Zodra de yoghurt op smaak is, zet je hem in de koelkast tot hij goed koud is.
In de koelkast blijft hij ongeveer 5 dagen goed — al is hij bij mij meestal sneller op.
Smakelijk!
Gebaseerd op een recept van Full of plants.
Reactie plaatsen
Reacties